Index ⇒ Games Support ⇒ Ready-to-use VMs

Trouble playing a game? Game not running well? Ask help here.

Moderator: LW Moderator

Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Sun Sep 07, 2014 11:46 am

For old games that won't run on latest systems.
These VMs (except for Win 3.1) require VirtualBox.

Windows XP
Download VDI (627 MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows XP Home Edition SP3, Default drivers, DT Pro Advanced 6.1.0.0484


Windows 98
Download VDI (64MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows 98SE, VBE miniport driver (1024*768), Default SB16 driver


Windows 95
Download VDI (102MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows 95 4.00.950 B, VBE miniport driver (1024*768), SB16 driver (v. 4.35.21)


Windows 3.1
Download (7MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows 3.1 (installed from floppy), S3 864 1.41B5 (800*600, 256 colors) driver
  • This is not a VDI file. Windows 3.1 can run directly in Dosbox.
  • Dosbox 0.74 is included. Extract the content of the archive (not on the root of your system drive !) & run doxbox.exe.
  • Once you configured the CD-ROM/floppy emulation, go to the /WINDOWS directory & run WIN.EXE within Dosbox.


Installation
The VDI files are harddisk images created for VirtualBox. In order to use the files provided here, you need to first create a VM, then attach the VDI file to it.
  • Install VirtualBox.
  • Create a new VM with the New button, enter a VM name and set the amount of RAM.
  • Choose Use an existing virtual hard disk file, select the VDI file, accept, click Create. (Pic)
  • For Windows 95: Go to the VM settings --> System --> Acceleration, uncheck the Enable VT-x/AMD-v box. (Pic)
  • That's it. The VM can be started.
  • You can close the Microsoft Networking Login window that appears at startup (Win95/Win98).
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1211
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 188
Thanked: 533 times in 394 posts

The following user would like to thank Molitor for this post
annoyment, azuramaki27, basetta, cdnp, DJ Speedstar, Egon68, hoffman59, Meddle, Shattered, Virgil

Re: Ready-to-use VMs

Postby DJ Speedstar » Sat Oct 18, 2014 5:11 pm

Great work.
This post could be sticked or shared in 3DSL FAQ.
Hard To Find... Old Games? Try Us: http://www.oldgamesfinder.com/
User avatar
DJ Speedstar
Super Member
 
Posts: 99
Joined: Fri Jun 18, 2004 8:55 am
Thanks: 4
Thanked: 16 times in 8 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Shattered » Sun Oct 19, 2014 5:58 am

Good job. Those will be much appreciated.

:thanks:
User avatar
Shattered
3DSL Moderator
 
Posts: 2493
Joined: Tue Apr 08, 2008 10:03 pm
Thanks: 672
Thanked: 600 times in 463 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Shattered » Sun Oct 19, 2014 4:33 pm

I've made a sticky out of this topic.
User avatar
Shattered
3DSL Moderator
 
Posts: 2493
Joined: Tue Apr 08, 2008 10:03 pm
Thanks: 672
Thanked: 600 times in 463 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby oldman » Sun Oct 19, 2014 7:04 pm

Excellent idea to post these.
Thanks.
oldman
Super Member
 
Posts: 611
Joined: Thu Jun 14, 2012 7:39 pm
Thanks: 147
Thanked: 170 times in 132 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby DJ Speedstar » Sun Oct 19, 2014 8:10 pm

I just checked out Windows 3.1 with some win16 games.
It is working fine, but I wonder about enhanced version.
Didnt play with DOSBox longer time, but it is maybe possible to:
a) set auto startup of Windows in DOSBox config file
b) set startup commands (mount c ., c:, c:\windows\win.exe) in windows shortcut (rest files put to extra folder so it would look cleaner)
Then extend Windows 3.1 with extra libraries which are required by many games (for example: Visual Basic).

Here is nice collection of Win16 games:
https://archive.org/download/630-window ... 0Games.zip
https://archive.org/download/530-more-w ... 0Games.zip

Most of them not work, probably because of DLL missing.
Probably Visual Basic libraries (VB*) should be enough.
Here is source of some DLLs:
http://www.download-central.ws/System/
Hard To Find... Old Games? Try Us: http://www.oldgamesfinder.com/
User avatar
DJ Speedstar
Super Member
 
Posts: 99
Joined: Fri Jun 18, 2004 8:55 am
Thanks: 4
Thanked: 16 times in 8 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Mon Oct 20, 2014 12:10 pm

I actually set up an automount section in Dosbox for my previous Win 3.1 packages (for Crusaders, Congo & Panic in the Park) because I knew what image files needed to be mounted, but for this current release I left the section blank. For a future update, I'm trying to figure out how to automount a specific disc image that is given by the user - in other words, if Dosbox can "guess" what is the image to mount. About the DLLs, I'll inquire myself about it.
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1211
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 188
Thanked: 533 times in 394 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Meddle » Mon Oct 20, 2014 5:00 pm

I'm not sure if dosbox can do that. You may just have to give instructions for the end user on the file(s) to edit.
User avatar
Meddle
Super Member
 
Posts: 2467
Joined: Sun Nov 05, 2006 9:44 pm
Location: In the driver's seat.
Thanks: 319
Thanked: 672 times in 487 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Mon Oct 20, 2014 6:19 pm

I tried making an automated mounting with user prompt and variables but it never turned to work. So yeah a commented .conf file would be simplier.
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1211
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 188
Thanked: 533 times in 394 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Radman35 » Sun Jan 18, 2015 4:24 pm

what about for VMware fusion?
Radman35
Advanced Member
 
Posts: 69
Joined: Fri Jan 11, 2013 4:34 pm
Thanks: 10
Thanked: 3 times in 3 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Sun Jan 18, 2015 7:14 pm

Doesn't Fusion use the VMDK container as well ?
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1211
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 188
Thanked: 533 times in 394 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Supernova » Sun Jul 05, 2015 11:37 pm

Links dead, can someone reupload them please?
Supernova
Super Member
 
Posts: 786
Joined: Sat Sep 22, 2012 11:21 am
Thanks: 89
Thanked: 310 times in 237 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Mon Jul 06, 2015 9:43 am

They're fixed now.
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1211
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 188
Thanked: 533 times in 394 posts

The following user would like to thank Molitor for this post
Supernova

Re: Ready-to-use VMs

Postby VioletFog » Wed Aug 26, 2015 1:32 am

Thanks a lot for these pre-configured images.
VioletFog
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Wed Aug 26, 2015 1:03 am
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post

Re: Ready-to-use VMs

Postby theAntiBob » Sat Sep 05, 2015 7:59 am

I know it's a year old conversation, but the end of the dosbox config file (can be command line specified to load a config other than the default) is the autoexec section where you can automatically execute commands at "boot" time (like @autoexec.bat for old farts like me)
you can just add "win" there like in the old days
--------
,,oBo,,
User avatar
theAntiBob
Member
 
Posts: 28
Joined: Thu Jan 27, 2005 9:08 pm
Location: FrozenWastelandAK
Thanks: 3
Thanked: 2 times in 2 posts

Next

Return to Games Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests