Index ⇒ Games Support ⇒ Ready-to-use VMs

Trouble playing a game? Game not running well? Ask help here.

Moderator: LW Moderator

Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Sun Sep 07, 2014 11:46 am

For old games that won't run on latest systems.
These VMs (except for Win 3.1) require VirtualBox.

Windows XP
Download VDI (627 MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows XP Home Edition SP3, Default drivers, DT Pro Advanced 6.1.0.0484


Windows 98
Download VDI (64MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows 98SE, VBE miniport driver (1024*768), Default SB16 driver


Windows 95
Download VDI (102MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows 95 4.00.950 B, VBE miniport driver (1024*768), SB16 driver (v. 4.35.21)


Windows 3.1
Download (7MB): MEGA - 1fichier
Configuration: Windows 3.1 (installed from floppy), S3 864 1.41B5 (800*600, 256 colors) driver
  • This is not a VDI file. Windows 3.1 can run directly in Dosbox.
  • Dosbox 0.74 is included. Extract the content of the archive (not on the root of your system drive !) & run doxbox.exe.
  • Once you configured the CD-ROM/floppy emulation, go to the /WINDOWS directory & run WIN.EXE within Dosbox.


Installation
The VDI files are harddisk images created for VirtualBox. In order to use the files provided here, you need to first create a VM, then attach the VDI file to it.
  • Install VirtualBox.
  • Create a new VM with the New button, enter a VM name and set the amount of RAM.
  • Choose Use an existing virtual hard disk file, select the VDI file, accept, click Create. (Pic)
  • For Windows 95: Go to the VM settings --> System --> Acceleration, uncheck the Enable VT-x/AMD-v box. (Pic)
  • That's it. The VM can be started.
  • You can close the Microsoft Networking Login window that appears at startup (Win95/Win98).
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1224
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 190
Thanked: 538 times in 398 posts

The following user would like to thank Molitor for this post
Abandoned Witch XI, annoyment, azuramaki27, basetta, cdnp, DJ Speedstar, Egon68, hoffman59, Meddle, Shattered, Virgil

Re: Ready-to-use VMs

Postby DJ Speedstar » Sat Oct 18, 2014 5:11 pm

Great work.
This post could be sticked or shared in 3DSL FAQ.
Hard To Find... Old Games? Try Us: http://www.oldgamesfinder.com/
User avatar
DJ Speedstar
Super Member
 
Posts: 99
Joined: Fri Jun 18, 2004 8:55 am
Thanks: 4
Thanked: 16 times in 8 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Shattered » Sun Oct 19, 2014 5:58 am

Good job. Those will be much appreciated.

:thanks:
User avatar
Shattered
3DSL Moderator
 
Posts: 2533
Joined: Tue Apr 08, 2008 10:03 pm
Thanks: 689
Thanked: 627 times in 483 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Shattered » Sun Oct 19, 2014 4:33 pm

I've made a sticky out of this topic.
User avatar
Shattered
3DSL Moderator
 
Posts: 2533
Joined: Tue Apr 08, 2008 10:03 pm
Thanks: 689
Thanked: 627 times in 483 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby oldman » Sun Oct 19, 2014 7:04 pm

Excellent idea to post these.
Thanks.
oldman
Super Member
 
Posts: 612
Joined: Thu Jun 14, 2012 7:39 pm
Thanks: 147
Thanked: 171 times in 133 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby DJ Speedstar » Sun Oct 19, 2014 8:10 pm

I just checked out Windows 3.1 with some win16 games.
It is working fine, but I wonder about enhanced version.
Didnt play with DOSBox longer time, but it is maybe possible to:
a) set auto startup of Windows in DOSBox config file
b) set startup commands (mount c ., c:, c:\windows\win.exe) in windows shortcut (rest files put to extra folder so it would look cleaner)
Then extend Windows 3.1 with extra libraries which are required by many games (for example: Visual Basic).

Here is nice collection of Win16 games:
https://archive.org/download/630-window ... 0Games.zip
https://archive.org/download/530-more-w ... 0Games.zip

Most of them not work, probably because of DLL missing.
Probably Visual Basic libraries (VB*) should be enough.
Here is source of some DLLs:
http://www.download-central.ws/System/
Hard To Find... Old Games? Try Us: http://www.oldgamesfinder.com/
User avatar
DJ Speedstar
Super Member
 
Posts: 99
Joined: Fri Jun 18, 2004 8:55 am
Thanks: 4
Thanked: 16 times in 8 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Mon Oct 20, 2014 12:10 pm

I actually set up an automount section in Dosbox for my previous Win 3.1 packages (for Crusaders, Congo & Panic in the Park) because I knew what image files needed to be mounted, but for this current release I left the section blank. For a future update, I'm trying to figure out how to automount a specific disc image that is given by the user - in other words, if Dosbox can "guess" what is the image to mount. About the DLLs, I'll inquire myself about it.
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1224
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 190
Thanked: 538 times in 398 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Meddle » Mon Oct 20, 2014 5:00 pm

I'm not sure if dosbox can do that. You may just have to give instructions for the end user on the file(s) to edit.
User avatar
Meddle
Super Member
 
Posts: 2562
Joined: Sun Nov 05, 2006 9:44 pm
Location: In the driver's seat.
Thanks: 349
Thanked: 705 times in 512 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Mon Oct 20, 2014 6:19 pm

I tried making an automated mounting with user prompt and variables but it never turned to work. So yeah a commented .conf file would be simplier.
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1224
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 190
Thanked: 538 times in 398 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Radman35 » Sun Jan 18, 2015 4:24 pm

what about for VMware fusion?
Radman35
Advanced Member
 
Posts: 69
Joined: Fri Jan 11, 2013 4:34 pm
Thanks: 10
Thanked: 3 times in 3 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Sun Jan 18, 2015 7:14 pm

Doesn't Fusion use the VMDK container as well ?
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1224
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 190
Thanked: 538 times in 398 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Supernova » Sun Jul 05, 2015 11:37 pm

Links dead, can someone reupload them please?
Supernova
Super Member
 
Posts: 803
Joined: Sat Sep 22, 2012 11:21 am
Location: Indefinite hiatus
Thanks: 94
Thanked: 313 times in 239 posts

Re: Ready-to-use VMs

Postby Molitor » Mon Jul 06, 2015 9:43 am

They're fixed now.
User avatar
Molitor
3DSL Moderator
 
Posts: 1224
Joined: Mon Feb 27, 2012 6:53 pm
Location: France
Thanks: 190
Thanked: 538 times in 398 posts

The following user would like to thank Molitor for this post
Supernova

Re: Ready-to-use VMs

Postby VioletFog » Wed Aug 26, 2015 1:32 am

Thanks a lot for these pre-configured images.
VioletFog
Newbie
 
Posts: 3
Joined: Wed Aug 26, 2015 1:03 am
Thanks: 0
Thanked: 0 time in 0 post

Re: Ready-to-use VMs

Postby theAntiBob » Sat Sep 05, 2015 7:59 am

I know it's a year old conversation, but the end of the dosbox config file (can be command line specified to load a config other than the default) is the autoexec section where you can automatically execute commands at "boot" time (like @autoexec.bat for old farts like me)
you can just add "win" there like in the old days
--------
,,oBo,,
User avatar
theAntiBob
Member
 
Posts: 28
Joined: Thu Jan 27, 2005 9:08 pm
Location: FrozenWastelandAK
Thanks: 3
Thanked: 2 times in 2 posts

Next

Return to Games Support

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests